Judokleding

Judo kleding bestaat uit een katoenen witte broek, een witte jas en een judoband. De broek is de zubon, de jas is de uwagi en de band wordt de obi genoemd. Het hele judopak samen noemen we judogi (gi).

De onderdelen van een judogi

Een witte judogi is traditioneel qua judo kleding. Normaal gesproken werden er ook alleen witte pakken gebruikt, maar tijdens wedstrijden hadden scheidsrechters moeite met onderscheid maken tussen de twee judoka's. De blauwe judogi is ingevoerd om het voor de scheidsrechters een stuk makkelijker te maken. De lichaamsdelen zijn op die manier beter te onderscheiden en zo ook de fouten tussen de twee judoka's.

Jongens/mannen dragen onder een judogi enkel ondergoed. Meiden/vrouwen dragen er behalve ondergoed ook een wit t-shirt onder.

De uwagi wordt door een obi bijeengehouden. Afhankelijk van hoe lang en hoe goed de judoka judo beoefent, krijg je een andere kleur obi. Beginners starten altijd met een witte obi. De kleuren lopen vervolgens door: geel, oranje, groen, blauw en bruin. De judoka kan voor de zwarte band trainen vanaf zijn of haar 16e jaar. Na de zwarte band is er ook een rood-wit geblokte band en een rode band. Er zijn echter maar een paar tientallen judoka's die de rode band hebben behaald. De laatste band is de brede witte band. Deze is enkel door Jigoro Kano, de uitvinder van Judo behaald, na zijn dood. Met een obi is de judo kleding van een judoka afgemaakt.

Judo kleding & hygiëne

Hygiëne is uiteraard ook enorm van belang. Er zijn een aantal regeltjes die gelden wat betreft hygiëne & judo kleding. Deze regels zijn als volgt:

  • De nagels aan de handen en voeten van de judoka dienen schoon en kort geknipt te zijn.

  • Sieraden zoals oorbellen, ringen, horloges, kettingen, armbanden of enkelbanden zijn verboden op de mat. Ook zijn afgeplakte oorbellen niet toegestaan.

  • De judoka dient er zelf voor de zorgen dat hij of zij schoon is (lichaam, handen & voeten).

  • Een frisse adem hebben is ook wel zo netjes, dus eet of drink van tevoren niks sterks zoals knoflook of alcohol. Ook is roken niet heel fris.

  • De haren dienen schoon te zijn, ofwel vrij van gel of andere producten. Lang haar moet worden opgebonden in een staart met een elastiek zonder ijzer of andere harde delen. Het beste is om lang haar in te vlechten.

  • Make-up is niet verboden, maar er wordt geprefereerd geen make-up te dragen. Wordt deze wel gedragen, dan mag deze niet afgeven.

  • Open wondjes moeten worden afgeplakt. Als de judoka eczeem, wratten of wonden aan de voeten heeft, mag deze niet met blote voeten de mat op.

Beenworpen Controletechnieken Verwurgingen Werptechnieken