Werptechnieken

Werptechnieken

Judo kent diverse werptechnieken, namelijk ashi waza (beenworpen), koshi waza (heupworpen), kata waza (schouderworpen), te waza (armworpen) en sutemi waza (offerworpen). Deze soorten kennen verschillende technieken en hebben bepaalde doelen.

Beenworpen, veelgebruikte werptechnieken

Binnen judo zijn er vijftien beenworpen. Deze zijn ook genummerd van één t/m vijftien. De eerste wordt dus de eerste beenworp genoemd en de vijftiende wordt de vijftiende beenworp genoemd. Beenworpen worden met het been of de voet van de judoka uitgevoerd en worden uitgeoefend op de voet of het been van de tegenstander. Eerst wordt de tegenstander uit balans gebracht. Beenworpen zijn de meestgebruikte werptechnieken binnen de sport.

Heupworpen

Heupworpen worden koshi- waza genoemd. Met de basis heupworp is het de bedoeling om de tegenstander met behulp van de heup / over de heup te werpen. Als de tegenstander uit balans is, kan dit gedaan worden. Er zijn vijftien verschillende heupworpen, net als beenworpen. Dit zijn de op beenworpen na meestgebruikte werptechnieken.

Schouderworpen

Een kata-waza wordt vanuit de schouder uitgevoerd. Daarnaast is het een techniek waarmee je je tegenstander op de grond kunt gooien. Je draagt met deze werptechnieken je tegenstander op de schouder en laat deze daarna vallen. Je kunt je tegenstander ook op de schouder dragen en daarna werpen. Judo kent zes verschillende schouderworpen.

Armworpen

Je gebruikt bij armworpen alleen je armen. In totaal zijn er negen verschillende armworpen. Zo heb je bijvoorbeeld de tai-otoshi. Dit is de eerste armworp. Je tegenstander breng je rechts naar voren uit balans. Je rechterarm druk je dicht tegen je tegenstander aan. Terwijl je je linkerbeen naar achteren plaats, duw je en draai je met je arm. Met je rechterbeen blokkeer je de rechterenkel van je tegenstander, deze werp je vervolgens weg met kracht.

Offerworpen

Als iemand een offerworp uitoefent, laat diegene zich als het ware vallen en offert deze zich. Daarom wordt het ook een offerworp genoemd. Deze werptechnieken worden door gevorderde judoka's aangeleerd. Je moet namelijk als judoka in het valbreken ervaren zijn. Er zijn vijftien verschillende offerworpen.

Terug naar overzicht